Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

Amelia furioasa

 

Acest video este de la intalnirea Comisiei de Industrie a Parlamentului European din data de 28 Noiembrie 2012. Amelia Andersdotter, membra Comisiei Industriei din partea Partidului Pirat, a reactionat la schita creata de Comisiei Industriei, Cercetarii si Energiei care a fost eliberata pe 18 Noiembrie. Poti citi schita propunerii lui Sean Kelly aici . Amelia a mai adaugat ulterior  propuneri de amendamente  acestei schite.

Intreaga dezbatere poate fi urmarita pe website-ul Parlamentului. Video-ul este disponibil pentru utilizatorii Windows si Mac, iar utilizatorii Linux il pot accesa  aici  direct in player-ul VLC sau MPlayer. Exista dublare a videoului in fiecare limba oficiala a statelor membre UE. Regulamentul privind protectia datelor a fost cel de-al doilea punct discutat in sedinta.

 

Stiai ca...

...una dintre cele mai semnificative derivari de la legile europene de protectie a datelor se numeste ''interes legitim'' - acesta permite colectarea si procesarea datelor fara ca persoanele in cauza sa isi fi dat consintamantul sau fara ca acestea sa fie constiente cu privire la folosinta datelor lor personale. In Irlanda, interesul legitim permite operatorilor de internet si detinatorilor de copyright sa  interzica consumatorilor providerului accesul la internet . Fara dreptate si fara control democratic!

Guvernul Romaniei a propus in noul proiect de lege de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală trimis la Senat niste modificari ale procedurii de acces la datele de trafic stocate in conformitate cu noua lege Big Brother 82/2012Mai multe detalii pe site-ul ApTI:

Pe scurt, două noi importante propuneri: 1. această solicitare poate fi făcută doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Diferenţa, faţă de actualele prevederi, constă în aceea că autorizarea judecătorului este acum necesară pentru toate organele de urmărire penală, şi nu doar pentru organele de cercetare ale poliţiei judiciare. 2. datele pot fi solicitate doar atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. (Bogdan Manolea)

...toti cetateni UE au dreptul sa stie ca datele lor sunt folosite inca din anul 1995? In realitate, pana si cercetatorii  au fost nevoiti sa afle pe cai secrete cum aceasta colectare de date are loc. Asta inseamna ca cunostintele noastre despre faptul ca suntem influentati in mod subtil de catre profilele de consumatori ce ni se aloca sunt foarte scazute in comparatie cu nivelul la care ar trebui sa fie, la care suntem indreptatiti.

...aproape 60% dintre suedezi ar prefera sa nu trebuiasca sa impartaseasca atat de multa informatie privata ca sa aiba acces la serviciile gratuite oferite pe internet. Conform Eurobarometrului atitudinilor cetatenilor europeni cu privire la confidentialitate din anul 2011 suedezii sunt mult mai vigilenti cu organizatiile externe si informatiile lor personale decat alte tari europene.