Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

Argumente si Contraargumente

Vrem să îi ajutăm pe cei care doresc să discute despre regulamentul privind protecţia datelor personale în diferite contexte.

În acest scop am creat mai multe exerciţii de argumentare care sunt listate pe aceasta pagină. Dacă aveţi sugestii pentru astfel de exerciţii, îl puteţi contacta pe Claudiu Mărginean la [email protected]


Lista argumentelor:

Cineva spune

Nu îmi pasă de viaţa mea personală şi oricum nu văd cum aş putea controla datele mele personale.

Tu răspunzi:

Sunt multe soluţii la problema protejării datelor personale. Politicienii nu au pus încă presiune politică pentru a fi implementate la scară largă. În schimb, aceştia neagă deseori responsabilitatea de a organiza modul în care societatea evoluează cu privire la tehnologie.

Partidul Pirat consideră că avem nevoie de tehnologii care să păstreze cofidenţialitatea datelor şi a vieţii private. Este aşadar important ca noi să punem presiune pe politicieni să creeze legi care ne vor acorda nouă şi organizaţiilor posibilitatea de a utiliza soluţii şi metode ce favorizează confidenţialitatea datelor.

Cineva spune

Regulamentul privind protecţia datelor va determina restricţia libertăţii de exprimare.

Tu răspunzi:

Acest regulament are o excepţie specialp pentru libertatea de exprimare ăn articolul 80. Partidul Pirat a propus ca aceasta să fie extinsă pentru a include libertatea jurnalistică şi artistică. Lobby-ştii din industria presei au spus membrilor Parlamentlui European că o mai puternică protecţie a datelor le va îngreuna lor sarcina de a trimite reclame personalizate nesolicitate. A trimite aşa ceva cetăţenilor nu este acelaşi lucru cu a îndeplini sarcini jurnalistice, artistice sau a folosi libertatea de exprimare.

Cineva spune

Nu cred ca confidenţialitatea datelor va mai exista în câţiva ani, dar ce conteaza, cine are oricum nevoie de o viaţă personală privată?

Tu răspunzi:

Viaţa personală privată este extrem de importantă penrtu noi, întrucât ne permite să ne dezvoltăm propria identitate ca fiinţă umană. Viaţa privată şi spaţiul public sunt lucruri pe care noi ca fiinţe umane şi ca societate ar trebui să ne dorim să le păstrăm. Prin urmare, avem nevoie de o combinaţie optimă de tehnologie şi legislaţie.

Cineva spune

Nu ar trebui să te îngrijorezi de viaţa ta personală dacă nu ai nimic de ascuns.

Tu răspunzi:

Sunt multe lucruri care nu sunt ilegale, însă care nu se vor a fi făcute publice. Este un drept fundamental al societăţii democratice ca tu ca individ să poţi să trăieşti relaxat şi în largul tău, să poţi alege cui încredinţezi informaţiile personale, care prin natura lor sunt informaţii delicate. Este important pentru sănătatea mentală a fiecăruia să aibă acces la diversitate. Nimeni nu vrea să trăiască într-o casă controlată de Big Brother.

Cineva spune

Am auzit principiul deschiderii la informaţie va avea de suferit dacă se întăresc regulile de protecţie a datelor

Tu răspunzi:

Acest principiu reprezintă un interes public puternic înrădăcinat şi care a primit multe sacrificii în decursul istoriei. Dacă statul ar colecta informaţia despre cine este evreu sau homosexual, această informaţie ar deveni publică, însă capacitatea statului de acolecta astfel de informaţii este restricţionată tocmai din cauză că informaţia în cauză este foarte delicată. Aşadar, nu există nici un motiv pentru a crede că convingerea despre transparenţa datelor este un lucru benefic şi că buna coordonare a datelor va dispărea dacă întârim regulile de protecţie a acestora. Dacă statul ar decide că transparenţa este un lucru rău, ar fi un cu totul alt subiect decât cel care tratează controlul cetăţenilor asupra propriilor lor informaţii.

Cineva spune

Este imposibil să te ascunzi de cei care vor să colecteze date. Nu mai există confidenţialitate.

Tu răspunzi:

Nu este imposibil să te ascunzi sau să ai control asupra informaţiei tale private. Acest lucru ar fi mult mai uşor de făcut dacă am trăi într-o societate care investeşte într-o infrastructură care să ne încurajeze să ne creem propriile spaţii private. Una dintre cele mai mari dificultăţi întâmpinate de regulamentul de protejare a datelor personale este de a crea o nouă lege care să încurajeze o societate în care ne putem crea cu toţii propriile spaţii personale. Este de asemenea o alegere ideologică şi politică să considerăm dacă societatea ar trebui sau nu să ne încurajeze. Tehnologia nu e nici bună, dar nici rea, însă modalitatea în care noi alegem să utilizăm tehnologiile joacă un rol important în progresul societăţii şi al oamenilor ca indivizi.

Cineva spune

Oricui îi place să primească oferte promoţionale sortate exact pe domeniul lui de interes.

Tu răspunzi:

Publicitatea personalizată nu va fi prevenită de regulamentul privind protecţia datelor personale. Este vorba doar de a crea un schelet legislativ pentru a hotărî cine să aibă voie să creeze campanii publicitare personalizate, pentru cine şi în ce condiţii. Analiza datelor personale poate avea efecte benefice, însă dacă este abuzată, aceasta poate crea segregare. Izolarea poate ajunge atât de intensă, încât este posibil ca anumite grupuri sociale să ajungă să acceseze doar informaţii care să corespundă cu aşteptările lor sau să primească oferte doar de la magazinele de la care se aşteaptă. Devine astfel foarte dificil să îşi modifice comportamentele sau să acceseze informaţie nouă.

Cineva spune

Nimeni nu crede că faptul de a fi identificat constant le va afecta vieţile.

Tu răspunzi:

Când suntem identificaţi constant şi expuşi alegerilor persoanelor care ne prezic comportamentele bazându-se pe modul în care ne-am comportat în trecut, este mult mai probabil să urmăm vechile tipare de comportament. Devine mai dificil să deviem de la norme de grup deoarece dintr-o dată plecarea din aceste grupuri devine mult mai evidentă. Când cauţi o informaţie de pe calculatorul de acasă vei primi probabil rezultate şi oferte diferite faţă de cele pe care le-ai primi dacă ai căuta aceeaşi informaţie de pe calculatorul de la birou sau de la şcoală. Totodată, devine mult mai dificil pentru indivizi să îşi creeze propriile izvoare de informaţie, deoarece acestea se bazează pe vechile lor tipare de informare.

Cineva spune

Oricum nimeni nu e interesat de informaţia sa personală.

Tu răspunzi:

Multă informaţie privată e colectată de la indivizii cu puţine sau fără opţiunea de a controla modalitatea în care informaţia este stocată sau cine are acces la ea. Astfel, întâmplări considerate statistic improbabile constituie de fapt un adevărat risc. Companiile adună informaţia şi o stochează de cele mai multe ori în sisteme neprotejeate, ba unele vând această informaţie altor companii fără să notifice clienţii.

Aceste companii salvează informaţia pe perioade nedeterminate - de exemplu, Twitter a acordat recent tuturor utilizatorilor accesul la informaţia stocată în întregime, pe toată durata conturilor personale, deşi ei aveau impresia şi au fost lăsaţi să creadă că informaţia postată de ei este stocată doar pentru trei luni. Partidul Pirat vrea ca perioada de stocare a datelor să fie micşorată şi ca toţi utilizatorii să fie conştienţi unde anume este stocată această informaţie. Mai mult, vrea să avem posibilitatea de a cere ca această informaţie să fie ştearsă.

Cineva spune

Interesul legitim menţionat în directiva despre protecţia datelor este bun în principiu, cu excepţia faptului că nu pot fi anticipate toate situaţiile.

Tu răspunzi:

Este adevărat că pe unele situaţii nu le poţi anticipa. Pe de altă parte, este de aşteptat ca utilizatorul să vrea mereu să controleze ce se întâmplă cu informaţia sa şi cu identitatea sa personală. Societatea trebuie fondată pe principii generale, cum ar fi promovarea integrităţii vieţii private şi excepţii precum faptul că în unele cazuri libertatea de exprimare privind confidenţialitatea datelor este mai apreciată, în defavoarea principiilor specifice sau a modelelor generale. Dacă excepţiile devin regulă, înseamnă că nu ne-am construit o legislaţie puternică a protecţiei datelor, care să excludă compromiterea confidenţialităţii şi a integrităţii noastre sociale.

Cineva spune

Am auzit că studiile cercetătorilor prevăd că va fi mult mai dificil să accesezi o cantitate mare de date, aşadar regulamentul privind protecţia datelor nu va avea nici un efect.

Tu răspunzi:

În majoritatea studiilor statistice sunt folosite date anonimizate care nu sunt supuse regulamentului. Acesta se aplică doar datelor personale şi informaţiei care poate fi atribuită indivizilor specifici. Informaţia ce poate fi atribuită unui individ anume nu poate fi anonimă. Există şi excepţii de la regulament, care prevăd procesarea datelor folosite în scopuri ştiinţifice sau pentru sănătate, însă acestea trebuie definite şi diferenţiate mai bine. Trebuie să ştii că acest regulament trebuie aplicat în toate statele membre UE şi ar trebui formulată astfel încât să fie o unealtă folositoare pentru cetăţenii care trăiesc în ţările ale căror guverne nu au o atitudine prea clară privind importanţa socială a drepturilor şi libertăţilor individului.

Cineva spune

Persoanele care nu vor să îşi împărtăşească datele personale nu vor putea face parte din reţelele sociale.

Tu răspunzi:

Datele personale nu sunt colectate doar prin reţelele sociale şi internet, ci de toţi actorii din societate, tot timpul. Singurul lucru pe care îl evităm prin a decide sau nu să ne împărtăşim datele pe reţelele sociale e să le interzicem prietenilor noştri sau cunoştinţelor noastre să le acceseze. Operatorii comerciali care pot colecta datele automat o vor face oricum. Este foarte dificil ca aceştia să fie evitaţi fără să fie evitată orice formă de contact cu societatea. Aşadar, este important să avem reguli comune în societate, reguli care să stabilească baza interacţiunilor noastre comune. Partidul Pirat consideră că valorile de bază ar trebui să fie formulate astfel încât dreptul indivizilor la controlul asupra datelor personale să reprezinte o prioritate maximă.

Cineva spune

Nu cred că vreunul dintre voi va reuşi să facă vreo diferenţă.

Tu răspunzi:

Total greşit! Este posibil să faci o diferenţă, însă uneori nu ştii cum. Aşadar, Partidul Pirat Suedia, Ung Pirat - Tineretul Pirat Suedez şi Partidul Pirat România au creat acest site, protectiadatelor.noisieu.ro, ca să te ajute cu informaţii privind unde, când şi cum poţi să faci o diferenţă şi să recâştigi controlul asupra datelor tale personale.