Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

Controleaza-ti telefonul mobil!

Cand iti folosesti telefonul mobil, exista unele probleme in a-ti controla securitatea datelor. De exemplu, exista o cerinta legala ca operatorii de telefonie sa stocheze pentru 6 luni informatii cu privire la data si locul in care te aflai cand ai trimis un SMS sau ai facut un apel. Cu toate acestea, sunt unele lucruri pe care le poti face sa preiei controlul asupra informatiilot tale personale.

Criptare

Sistemul de operare Android prezent pe majoritatea smartphones-urilor cu exceptia produselor Apple, prevede incepand cu versiunea 4.0 o optiune inclusa de a cripta informatia stocata pe telefonul mobil. Asta inseamna ca nimeni nu are acces la informatia ta personala stocata pe telefonul tau mobil sau pe tableta ta, nici in caz de pierdere.

Protejare cu cod

Daca iti lasi telefonul nesupraveghat chiar si pentru scurt timp, este o idee buna sa il protejezi cu un cod sau o parola pentru a-i impiedica pe cei care vor sa iti acceseze datele.

Dezactiveaza optiunea de impartasire a datelor

Uneori permitem programelor de pe telefonul nostru mobil sa ne acceseze datele. Exista insa si optiunea de a nu le permite, fapt care ar imputina informatia la care acestea ar avea acces. De fapt, ar fi mai bine sa reconsideri daca chiar vrei sa instalezi o aplicatie care pare ca cere mai mult acces decat ar avea nevoie pentru a opera. Si desigur, este dificil pentru utilizatori sa determine daca aplicatiile repsective isi respecta promisiunile de a nu colecta informatii personale.

Stiai ca...

...toti cetateni UE au dreptul sa stie ca datele lor sunt folosite inca din anul 1995? In realitate, pana si cercetatorii  au fost nevoiti sa afle pe cai secrete cum aceasta colectare de date are loc. Asta inseamna ca cunostintele noastre despre faptul ca suntem influentati in mod subtil de catre profilele de consumatori ce ni se aloca sunt foarte scazute in comparatie cu nivelul la care ar trebui sa fie, la care suntem indreptatiti.

Guvernul Romaniei a propus in noul proiect de lege de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală trimis la Senat niste modificari ale procedurii de acces la datele de trafic stocate in conformitate cu noua lege Big Brother 82/2012Mai multe detalii pe site-ul ApTI:

Pe scurt, două noi importante propuneri: 1. această solicitare poate fi făcută doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Diferenţa, faţă de actualele prevederi, constă în aceea că autorizarea judecătorului este acum necesară pentru toate organele de urmărire penală, şi nu doar pentru organele de cercetare ale poliţiei judiciare. 2. datele pot fi solicitate doar atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. (Bogdan Manolea)

...aproape 60% dintre suedezi ar prefera sa nu trebuiasca sa impartaseasca atat de multa informatie privata ca sa aiba acces la serviciile gratuite oferite pe internet. Conform Eurobarometrului atitudinilor cetatenilor europeni cu privire la confidentialitate din anul 2011 suedezii sunt mult mai vigilenti cu organizatiile externe si informatiile lor personale decat alte tari europene.

...una dintre cele mai semnificative derivari de la legile europene de protectie a datelor se numeste ''interes legitim'' - acesta permite colectarea si procesarea datelor fara ca persoanele in cauza sa isi fi dat consintamantul sau fara ca acestea sa fie constiente cu privire la folosinta datelor lor personale. In Irlanda, interesul legitim permite operatorilor de internet si detinatorilor de copyright sa  interzica consumatorilor providerului accesul la internet . Fara dreptate si fara control democratic!