Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

Cum ne comportam in public

De fiecare data cand te misti intr-un spatiu public, lasi urme de informatie dupa tine. Unele informatii sunt absolut normale – intalnesti un prieten si il intampini cu urale. Realizati apoi amandoi ca sunteti observati de cei din jur. Alta informatie despre tine si viata ta va fi stochata insa intr-un mod mai permanent.

Aici sunt cateva informatii despre cum sa eviti o astfel de urmarire:

 

Plateste cu cash

 

Platile cash nu se pot inregistra si pastra in timp ca si platile cu cardul. Uneori platile cu bani cash nu sunt atat de practice dar ar fi o idee buna sa nu utilizati doar cardul cand faceti cumparaturi. Alternativa ar fi sa incercati sa reparati legile existente care nu sunt bune in a va proteja informatia, astfel incat aceasta sa nu ajunga pe maini gresite.

 

Transportul Public

 

Multe companii de transport public din lume au eliminat posibilitatea de a cumpara bilete cu cash. Ar putea fi folositor sa verifici traficul zonei tale locale si sa observi modalitatile de a circula fara de a permite ca conexiunile si rutele alese de tine sa fie monitorizate.

 

Pastreaza bonurile

 

Ar trebui sa pastram bonurile si sa evitam ca acestea sau orice documente ce contin informatii despre tranzactiile noastre (extrase de cont, bilanturi) sa aiba posibilitatea de a ajunge pe maini necunoscute.

Stiai ca...

Guvernul Romaniei a propus in noul proiect de lege de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală trimis la Senat niste modificari ale procedurii de acces la datele de trafic stocate in conformitate cu noua lege Big Brother 82/2012Mai multe detalii pe site-ul ApTI:

Pe scurt, două noi importante propuneri: 1. această solicitare poate fi făcută doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Diferenţa, faţă de actualele prevederi, constă în aceea că autorizarea judecătorului este acum necesară pentru toate organele de urmărire penală, şi nu doar pentru organele de cercetare ale poliţiei judiciare. 2. datele pot fi solicitate doar atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. (Bogdan Manolea)

...toti cetateni UE au dreptul sa stie ca datele lor sunt folosite inca din anul 1995? In realitate, pana si cercetatorii  au fost nevoiti sa afle pe cai secrete cum aceasta colectare de date are loc. Asta inseamna ca cunostintele noastre despre faptul ca suntem influentati in mod subtil de catre profilele de consumatori ce ni se aloca sunt foarte scazute in comparatie cu nivelul la care ar trebui sa fie, la care suntem indreptatiti.

...una dintre cele mai semnificative derivari de la legile europene de protectie a datelor se numeste ''interes legitim'' - acesta permite colectarea si procesarea datelor fara ca persoanele in cauza sa isi fi dat consintamantul sau fara ca acestea sa fie constiente cu privire la folosinta datelor lor personale. In Irlanda, interesul legitim permite operatorilor de internet si detinatorilor de copyright sa  interzica consumatorilor providerului accesul la internet . Fara dreptate si fara control democratic!

...aproape 60% dintre suedezi ar prefera sa nu trebuiasca sa impartaseasca atat de multa informatie privata ca sa aiba acces la serviciile gratuite oferite pe internet. Conform Eurobarometrului atitudinilor cetatenilor europeni cu privire la confidentialitate din anul 2011 suedezii sunt mult mai vigilenti cu organizatiile externe si informatiile lor personale decat alte tari europene.