Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

Despre Campanie

Această campanie este inființata de către Partidul Pirat și Tineretul Pirat cu scopul de a influența pregătirea politică a propunerii legislative  „Regulament european de protecție a datelor personale”.

In Parlamentul European se discută în prezent propunerea pentru o nouă lege de protecție a datelor la nivel European. Guvernul suedez, prin prezența sa în Consiliul Uniunii Europene a Miniștrilor, unde sunt reprezentate toate guvernele, are partea lui de influență asupra viitorului nivel de control al cetațenilor europeni asupra propriilor date persoanle. Prin urmare, această campanie este îndreptata atât spre Parlamentul European și  membrii săi suedezi, cât și spre guvernul și departamentele reprezentative ale a acestuia din Suedia și  Bruxelles.

Am încercat să  formulăm termenii campaniei in asa fel încât să oferim maximum de informație despre propunerea Comisiei și despre ce înseamnă aceasta. De asemenea, am încercat să acoperim cât mai multe informații despre lobby-ul deseori direcționat greșit de unele grupuri de interese care funcționează la Bruxelles, pentru a semnala prezența acestui fenomen și pentru a identifica modalitațile de a-l contracara. Solicitările cetățenilor sunt desori neglijate iar aceștia au rareori  informații cu privire la posibilitățile de a contracara acest lobby. Încercăm să vă împărtășim câteva dintre aceste instrumente și să vă oferim contraargumente. Am inclus de asemenea  informații generale privind colectarea datelor și modalitățile prin care datele tuturor sunt colectate și prelucrate în societatea de astăzi, și de ce credem că un  regulament ce ar oferi o puternică protecție datelor personale ar fi extrem de important pentru cetățenii europeni.

Vă prezentăm de asemenea, linia care inconjoara Regulamentul privind protectia datelor personale propusă de Partidul Pirat, reprezentat în Parlamentul European de la Bruxelles prin intermediul celor doi membri Andersdotter Amelia și Christian Engström.

Pe această pagină veți găsi cele mai frecvente argumente aduse împotriva propunerii Comisiei de catre lobby-uri și modaliățile prin care pot fi abordate. Veți primi sfaturi cu privire la modul în care puteți răspunde întrebărilor prietenilor și cunoscuților sau a altor persoane pe care le întâlniți. Veți obține de asemenea sugestii și idei pentru scrisori către editorii de presa sau postări de blog.Veți obține sugestii pentru posibile întrebări pe care le puteți adresa reprezentanților voștrii în Parlamentul European cu privire la diferitele puncte de vedere pe care se presupune că le-ar fi primit de la grupurile de lobby-iști pe interese de afaceri. Am imprimat deja o serie de materiale promoționale care vor putea fi accesate începând din primavara aceasta.

Vom încerca de asemenea să relevăm importanța ansamblului de consecințe pe care Regulamentul de protectie a datelor personale îl reprezintă pentru voi, pentru țara voastră si pentru oricine altcineva din Europa, tocmai datorită priorității impuse la nivel European și interesului masiv care se acordă acestui subiect.

Pentru a afla mai multe despre campanie, dacă sunteți în căutare de materiale de campanie sau doriti să ajutați  în orice mod, puteți contacta pe:

Avea Plux Stahre (coordonator de campanie, Partidul Piraților)
plux.stahre @ piratpartiet.se

Lucas Persson (coordonator de campanie, Tineretul Pirat)
lucas.persson @ ungpirat.se

Stiai ca...

...aproape 60% dintre suedezi ar prefera sa nu trebuiasca sa impartaseasca atat de multa informatie privata ca sa aiba acces la serviciile gratuite oferite pe internet. Conform Eurobarometrului atitudinilor cetatenilor europeni cu privire la confidentialitate din anul 2011 suedezii sunt mult mai vigilenti cu organizatiile externe si informatiile lor personale decat alte tari europene.

...toti cetateni UE au dreptul sa stie ca datele lor sunt folosite inca din anul 1995? In realitate, pana si cercetatorii  au fost nevoiti sa afle pe cai secrete cum aceasta colectare de date are loc. Asta inseamna ca cunostintele noastre despre faptul ca suntem influentati in mod subtil de catre profilele de consumatori ce ni se aloca sunt foarte scazute in comparatie cu nivelul la care ar trebui sa fie, la care suntem indreptatiti.

Guvernul Romaniei a propus in noul proiect de lege de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală trimis la Senat niste modificari ale procedurii de acces la datele de trafic stocate in conformitate cu noua lege Big Brother 82/2012Mai multe detalii pe site-ul ApTI:

Pe scurt, două noi importante propuneri: 1. această solicitare poate fi făcută doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Diferenţa, faţă de actualele prevederi, constă în aceea că autorizarea judecătorului este acum necesară pentru toate organele de urmărire penală, şi nu doar pentru organele de cercetare ale poliţiei judiciare. 2. datele pot fi solicitate doar atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. (Bogdan Manolea)

...una dintre cele mai semnificative derivari de la legile europene de protectie a datelor se numeste ''interes legitim'' - acesta permite colectarea si procesarea datelor fara ca persoanele in cauza sa isi fi dat consintamantul sau fara ca acestea sa fie constiente cu privire la folosinta datelor lor personale. In Irlanda, interesul legitim permite operatorilor de internet si detinatorilor de copyright sa  interzica consumatorilor providerului accesul la internet . Fara dreptate si fara control democratic!