Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

Scotocind prin sertare: documentele grupurilor de lobby

Europarlamentarii Partidului Pirat au au căutat cu amabilitate în cadrul căsuţelor poştale documentele de lobby referitoare la Regulamentul privind protecţia datelor şi cele primite în timpul lucrului la Regulament în cadrul diverselor comisii. Mai jos sunt enumerate documentele, clasificate după ţara de origine, dar şi după parteneriatele industriale (unele includ multe firme din ţări diferite). Multe dintre asociaţiile de afaceri au şi membri americani, anume Google şi Facebook.

Asociaţii de întreprinderi

Eurofinas, organizaţie cooperativă pentru afaceri de credite pentru consumatori, primit la mijlocul lui decembrie 2012.
Federation of European Academies of Medicines 1, primit la mijlocul lui decembrie 2012. Susţine de asemenea şi  Consiliile Europene pentru Cercetare Medicalp (European Medical Research Councils – EMRC), Reţeaua Europeană de Alianţe pentru Genetică (European Genetic Alliances ‘ Network – EGAN), Federaţia Europeană a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (European Federation of Pharmaceuticals Industries and Associations – EFPIA), UK Wellcome Trust, Asociaţia Consiliilor de Cercetare Medicală (Association of Medical Research Councils – AMRC) şi Biroul European NHS
Federation of European Academies of Medicines 2, primită la mijlocul lui decembrie 2012. Declaraţie generală.
Federation of European Academies of Medicines 3primit la mijlocul lui decembrie 2012. Amendamente la creanțe.
Insurance Europe 1, asiguratori pentru consumatori finali, primit la începutul lui septembrie 2012.
Insurance Europe 2, asiguratori pentru consumatori finali, primit la sfârşitul lunii decembrie 2012. Comentarii la opinia ITRE.
Insurance Europe 3,  asiguratori pentru consumatori finali, trimis la sfârşitul lunii decembrie 2012. Amendamente la creanțe.
Leaseurope, companii de închirieri în Europa, primit la mijlocul lui decembrie 2012.

AmCham EU, DIGITALEUROPE, European-American Business Council, Software and Information Industry Association, United States Council for International Business, primit la mijlocul lui octombrie 2012. Declaraţie generală.
DigitalEurope 1, primit în martie 2012. Comentarii generale.
DigitalEurope 2, primit la mijlocul lui noiembrie 2012. Amendamente la creanţe.

European Banking Federation, primit la mijlocul lunii noiembrie 2012. Vezi şi acest email trimis la mijlocul lui noiembrie 2012.
EuroISPA, organizaţie cooperativă pentru găzduire web şi oferire de servicii de internet în UE, adăugat la sfârşitul lunii decembrie 2012.
European Magazine Media Association och European Newspapers Publisher’s Association, primit de două ori în 2012: la începutul şi în mijlocul lunii noiembrie. Opinie pe scurt.
European Magazine Media Association och European Newspapers Publisher’s Association 2, primit de două ori în 2012: la începutul şi în mijlocul lunii noiembrie. Opinie pe larg.
COCIR, the Coordination Committee for the Medical Imaging, Electromedical Equipment and eHealth Industry 1. primit la începutul lunii noiembrie 2012. Opinie generală.
COCIR, the Coordination Committee for the Medical Imaging, Electromedical Equipment and eHealth Industry 2. primit la începutul lunii noiembrie 2012. Opinie în detaliu
COCIR, the Coordination Committee for the Medical Imaging, Electromedical Equipment and eHealth Industry 2. primit la începutul lunii noiembrie 2012.  Amendmente la creanţele deputaţilor.

Consumatori/cetăţeni

BEUC, organizaţia europeană  a cooperărilor între organizaţiile consumatorilor. Primit la sfârşitul lunii august 2012.

Companii individuale

Companii european

Telefónica 1, compania spaniolă de telecomunicaţii. Primit la mijlocul lui decembrie 2012. Amendamente la creanţe.
Telefónica 2, comentarii specifice privitor la „the cloud”. Primit la mijlocul lui decembrie 2012.
Telefónica 3, opinie generală privind munca ITRE. Primit la mijlocul lui decembrie 2012.
British Telecom, compania britanică de telecomunicaţii. Primit la începutul lui decembrie 2012. Amendamente la creanţe.
Nokia 1, companie finlandeză de hardware. Primit la sfârşitul lui noiembrie 2012. Poziţie generală

Nokia 2, amendamente. Primit în noiembrie 2012
Nokia 3. scrisoare personală către  Amelia Andersdotter privind principiul responsabilităţii. Primit în noiembrie 2012.

Companii americane

Opower 1, primit la mijlocul lui octombrie 2012. Opinie privitoare la Regulament
Opower 2, primit la mijlocul lui octombrie 2012. Scrisoare informativă despre cum poate Opower să salveze lumea

Opower 3, primit la mijlocul lui octombrie 2012. Scrisoare informativă despre Opower ca întreprindere

eBay 1, platformă americană pentru comerţ electronic, primit la mijlocul lui decembrie 2012.
AMAZON, primit la sfârşitul lui noiembrie 2012. Amendamente.

Stiai ca...

...toti cetateni UE au dreptul sa stie ca datele lor sunt folosite inca din anul 1995? In realitate, pana si cercetatorii  au fost nevoiti sa afle pe cai secrete cum aceasta colectare de date are loc. Asta inseamna ca cunostintele noastre despre faptul ca suntem influentati in mod subtil de catre profilele de consumatori ce ni se aloca sunt foarte scazute in comparatie cu nivelul la care ar trebui sa fie, la care suntem indreptatiti.

Guvernul Romaniei a propus in noul proiect de lege de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală trimis la Senat niste modificari ale procedurii de acces la datele de trafic stocate in conformitate cu noua lege Big Brother 82/2012Mai multe detalii pe site-ul ApTI:

Pe scurt, două noi importante propuneri: 1. această solicitare poate fi făcută doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Diferenţa, faţă de actualele prevederi, constă în aceea că autorizarea judecătorului este acum necesară pentru toate organele de urmărire penală, şi nu doar pentru organele de cercetare ale poliţiei judiciare. 2. datele pot fi solicitate doar atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. (Bogdan Manolea)

...aproape 60% dintre suedezi ar prefera sa nu trebuiasca sa impartaseasca atat de multa informatie privata ca sa aiba acces la serviciile gratuite oferite pe internet. Conform Eurobarometrului atitudinilor cetatenilor europeni cu privire la confidentialitate din anul 2011 suedezii sunt mult mai vigilenti cu organizatiile externe si informatiile lor personale decat alte tari europene.

...una dintre cele mai semnificative derivari de la legile europene de protectie a datelor se numeste ''interes legitim'' - acesta permite colectarea si procesarea datelor fara ca persoanele in cauza sa isi fi dat consintamantul sau fara ca acestea sa fie constiente cu privire la folosinta datelor lor personale. In Irlanda, interesul legitim permite operatorilor de internet si detinatorilor de copyright sa  interzica consumatorilor providerului accesul la internet . Fara dreptate si fara control democratic!