Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

Instrumente pentru cautari pe Internet

Exista numeroase moduri prin care utilizatorii pot incerca sa pastreze controlul asupra datelor personale cand navigheaza pe internet printr-un browser web.

Aceste moduri nu numai ca iti acorda un mai mare control asupra modului in care ti se colecteaza informatia si se foloseste pentru scopuri diferite dar si intareste securitatea pentru ca tu trebuie sa creezi modalitati mai numeroase si mai bune de a afla cand paginile web incearca sa iti foloseasca datele in orice fel. Aici sunt unele sfaturi in legatura cu niste extensii web pe care le poti instala in browserul tau pentru a avea un control mai bun asupa datelor tale:

 

HTTPS Pretutindeni

 

Adaugand aceasta extensie browserelor Chrome sau Firefox permiti ca toate paginile care pot fi trimise printr-o conexiune HTTPS sa fie criptate si accesate în mod sigur. Multe pagini web nu folosesc forme criptate de informatie cand sunt accesate si utilizate. HTTPS asigura ca informatia ta sa nu fie scapata de sub control cu usurinta, așa cum se întâmplă de fapt….

 

NoScript

 

Aceasta extensie isteata a browserului Firefox blocheaza toate script-urile paginilor web. Asta inseamna ca paginile pe care le vizitezi nu pot declansa programe care sa ruleze in fundal fara ca tu sa stii. Majoritatea paginilor web inclusiv Google, Twitter si Facebook folosesc destul de mult script, asa ca prima data cand vei folosi NoScript vei primi destul de multe instiintari despre paginile web care folosesc script.

Daca vrei ca datele tale personale sa nu apara pe Google cand folosesti un anumit website, de obicei acesta blocheaza accesul Google Analytics la website-ul espectiv. Efectul acestui lucru este ca persoana care a infiintat pagina va primi niste statistici privind vizitatorii ceva mai rele iar Google nu va stii ca tu ai vizitat acea pagina. Nu inseamna nicidecum ca vizitatorii paginilor au parte de acces restrictionat pe paginile pe care le viziteaza.

 

Ghostery

 

Aceasta aplicatie disponibila pentru toate browserele asigura faptul ca retelele tale sociale cum ar fi Facebook, Twitter, Reddit, Google, Plus si altele nu te urmaresc in timp ce tu vizitezi alte pagini pe internet. O modalitate comuna de a colecta date si a stabili sabloane in comportamentul utilizatorilor este faptul ca in momentul vizitarii site-ului sunteti logati in conturile relelor de socializare si butoanele de ‘like’ pe care le apasati nu apartin direct acestor retele ci sunt folosite pentru a afla activitatile utilizatorului si paginile pe care acesta le viziteaza.

 

Cookie Monster

 

Inca o extensie a browserului Firefox care te ajuta sa identifici asa-numitele ‘cookies’, fisiere marunte a diferitelor siteuri web care se stocheaza pe calculatorul tau pentru a te recunoaste in timp. Acesta extensie este folositoare mai ales daca vrei sa eviti sa fi urmarit in decursul unor intervale mai indelungate de timp sau daca vrei sa parasesti un site web pentru a-l inlocui cu altul.

Adblock Plus

 

Aceasta aplicatie blocheaza reclamele diferite intampinate pe internet prin intermediul unor liste de blocare. Folosind Adblock Plus in browserul tau de internet nu vei mai vedea reclame pe diferitele site-uri pe care le vizitezi. De asemeni nici nu va mai trebui sa te ingrijorezi de diferitele agentii de publicitate care te urmaresc pe internet in momentul in care navighezi. Altminteri e o practica deseori intalnita ca agentiile de publicitate sa urmareasca utilizatorii pe internet atat de mult cat pot.

Stiai ca...

...una dintre cele mai semnificative derivari de la legile europene de protectie a datelor se numeste ''interes legitim'' - acesta permite colectarea si procesarea datelor fara ca persoanele in cauza sa isi fi dat consintamantul sau fara ca acestea sa fie constiente cu privire la folosinta datelor lor personale. In Irlanda, interesul legitim permite operatorilor de internet si detinatorilor de copyright sa  interzica consumatorilor providerului accesul la internet . Fara dreptate si fara control democratic!

...toti cetateni UE au dreptul sa stie ca datele lor sunt folosite inca din anul 1995? In realitate, pana si cercetatorii  au fost nevoiti sa afle pe cai secrete cum aceasta colectare de date are loc. Asta inseamna ca cunostintele noastre despre faptul ca suntem influentati in mod subtil de catre profilele de consumatori ce ni se aloca sunt foarte scazute in comparatie cu nivelul la care ar trebui sa fie, la care suntem indreptatiti.

Guvernul Romaniei a propus in noul proiect de lege de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală trimis la Senat niste modificari ale procedurii de acces la datele de trafic stocate in conformitate cu noua lege Big Brother 82/2012Mai multe detalii pe site-ul ApTI:

Pe scurt, două noi importante propuneri: 1. această solicitare poate fi făcută doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Diferenţa, faţă de actualele prevederi, constă în aceea că autorizarea judecătorului este acum necesară pentru toate organele de urmărire penală, şi nu doar pentru organele de cercetare ale poliţiei judiciare. 2. datele pot fi solicitate doar atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. (Bogdan Manolea)

...aproape 60% dintre suedezi ar prefera sa nu trebuiasca sa impartaseasca atat de multa informatie privata ca sa aiba acces la serviciile gratuite oferite pe internet. Conform Eurobarometrului atitudinilor cetatenilor europeni cu privire la confidentialitate din anul 2011 suedezii sunt mult mai vigilenti cu organizatiile externe si informatiile lor personale decat alte tari europene.