Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

Monitorizand cu ajutorul contorului de electricitate

Clipul de mai sus contine primele 20 de minute dintr-un curs tinut in cadrul conferintei germane Chaos Communication Congress – CCC. Acesta prezinta un proiect de cercetare condus de Stephan Brinkhaus si Dario Carluccio, care cu ajutorul datelor receptionate de la un contor stndard de electricitate au analizat filmul difuzat la TV. Prezentarea a atras multa atentie cand a avut loc in iarna lui 2011 si ilustreaza de ce trebuie ca noi sa fim foarte atenti cum construim infrastructura technica care permite controlul informatiei despre activitatile noastre private.

Pentru mai multe informatii despre prezentare si despre autorii ei vizualizati aceasta pagina.

De asemenea, veti gasi pozitia Partidului Pirat cu privinta la electricitate si datele private aici.

Pentru a vizualiza intreag prezentare, vizitati aceasta pagina.

Stiai ca...

...aproape 60% dintre suedezi ar prefera sa nu trebuiasca sa impartaseasca atat de multa informatie privata ca sa aiba acces la serviciile gratuite oferite pe internet. Conform Eurobarometrului atitudinilor cetatenilor europeni cu privire la confidentialitate din anul 2011 suedezii sunt mult mai vigilenti cu organizatiile externe si informatiile lor personale decat alte tari europene.

...toti cetateni UE au dreptul sa stie ca datele lor sunt folosite inca din anul 1995? In realitate, pana si cercetatorii  au fost nevoiti sa afle pe cai secrete cum aceasta colectare de date are loc. Asta inseamna ca cunostintele noastre despre faptul ca suntem influentati in mod subtil de catre profilele de consumatori ce ni se aloca sunt foarte scazute in comparatie cu nivelul la care ar trebui sa fie, la care suntem indreptatiti.

...una dintre cele mai semnificative derivari de la legile europene de protectie a datelor se numeste ''interes legitim'' - acesta permite colectarea si procesarea datelor fara ca persoanele in cauza sa isi fi dat consintamantul sau fara ca acestea sa fie constiente cu privire la folosinta datelor lor personale. In Irlanda, interesul legitim permite operatorilor de internet si detinatorilor de copyright sa  interzica consumatorilor providerului accesul la internet . Fara dreptate si fara control democratic!

Guvernul Romaniei a propus in noul proiect de lege de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală trimis la Senat niste modificari ale procedurii de acces la datele de trafic stocate in conformitate cu noua lege Big Brother 82/2012Mai multe detalii pe site-ul ApTI:

Pe scurt, două noi importante propuneri: 1. această solicitare poate fi făcută doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Diferenţa, faţă de actualele prevederi, constă în aceea că autorizarea judecătorului este acum necesară pentru toate organele de urmărire penală, şi nu doar pentru organele de cercetare ale poliţiei judiciare. 2. datele pot fi solicitate doar atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. (Bogdan Manolea)