Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

Preia puterea, Controleaza, Legifereaza!

Regulamentul privind Protectia Datelor Personale reglementeaza controlul si puterea  oferită  cetatenilor asupra informației si modul cum este folosită informatia acestora sau modalitatea in care prelucrarea a informatiei afecteaza mai apoi pe fiecare cetatean. Nu este vorba despre o prohibitie generala asupra folosinței datelor sau asupra imparatasirii acestora ci o modalitate de a-i instiinta pe cetateni asupra modului in care pot ei interactiona cu mediul in care convietuiesc.

Exista tehnologii care sa ii ajute pe cetateni sa exercite control asupra modului in care sunt folosite datele lor . Este un fapt de mult cunoscut ca oamenii prefera sa aiba un astfel de control asupra informatiilor lor personale. Aceste unelte sunt insa uneori dificil de utilizat, este necesar sa fim dedicati scopului nostru de a ne recapata dreptul de a influenta asupra a ceea ce se petrece cu viata noastra privata.

Legislatia este șablonul social deseori utilizat pentru a scuti acesti indivizi de timpul necesar atingerii nivelului de control dorit de majoritatea persoanelor. Putem obtine solutii sau putem pune limite anumitor comportamente astfel incat acestea sa nu se manifeste cu usurinta, în lipsa informării persoanei asupra căreia se exercită prelucrarea. Aceasta este esenta regulamentului de protectie a datelor: in loc ca fiecare individ sa aloce timp parcurgerii numeroaselor clauze prin care diferitele organizatii isi afirma pozitia fata de datele utilizatorilor, va exista o lege clara si usor de inteles pentru toata lumea care sa fie general impusa tuturor organizatiilor si operatorilor. Iar in loc ca fiecare individ sa isi instaleze in browser sau pe mobil o multime de aplicatii sau sa caute sa evite contactul cu alti oameni, companii sau autoritati ca sa nu fie expusi riscurilor, sa existe o lege care sa asigure ca colectarea si procesarea datelor este facuta intr-un mod corect si drept.

Aici vei gasi informatii practice despre…

De asemeni, poti urmari primele trei minute ale videoclipului de mai jos care are si o sectiune dedicata special aici la noisieu.ro .

Stiai ca...

...aproape 60% dintre suedezi ar prefera sa nu trebuiasca sa impartaseasca atat de multa informatie privata ca sa aiba acces la serviciile gratuite oferite pe internet. Conform Eurobarometrului atitudinilor cetatenilor europeni cu privire la confidentialitate din anul 2011 suedezii sunt mult mai vigilenti cu organizatiile externe si informatiile lor personale decat alte tari europene.

...una dintre cele mai semnificative derivari de la legile europene de protectie a datelor se numeste ''interes legitim'' - acesta permite colectarea si procesarea datelor fara ca persoanele in cauza sa isi fi dat consintamantul sau fara ca acestea sa fie constiente cu privire la folosinta datelor lor personale. In Irlanda, interesul legitim permite operatorilor de internet si detinatorilor de copyright sa  interzica consumatorilor providerului accesul la internet . Fara dreptate si fara control democratic!

Guvernul Romaniei a propus in noul proiect de lege de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală trimis la Senat niste modificari ale procedurii de acces la datele de trafic stocate in conformitate cu noua lege Big Brother 82/2012Mai multe detalii pe site-ul ApTI:

Pe scurt, două noi importante propuneri: 1. această solicitare poate fi făcută doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Diferenţa, faţă de actualele prevederi, constă în aceea că autorizarea judecătorului este acum necesară pentru toate organele de urmărire penală, şi nu doar pentru organele de cercetare ale poliţiei judiciare. 2. datele pot fi solicitate doar atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. (Bogdan Manolea)

...toti cetateni UE au dreptul sa stie ca datele lor sunt folosite inca din anul 1995? In realitate, pana si cercetatorii  au fost nevoiti sa afle pe cai secrete cum aceasta colectare de date are loc. Asta inseamna ca cunostintele noastre despre faptul ca suntem influentati in mod subtil de catre profilele de consumatori ce ni se aloca sunt foarte scazute in comparatie cu nivelul la care ar trebui sa fie, la care suntem indreptatiti.