Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

Sa influentam politica!

Acest website, în întregimea lui, se adresează puterii tale de a influența felul în care va arăta viitoarea legislație a Europei în privința Protecției Datelor Personale.. Deși pare, nu este dificil să-ți faci auzită vocea la nivelul procesului politic european. De aceea folosește această pagină ca o rememorare a posibilităților tale de a face diferența pentru viitor, chiar acum, astfel:

Toate discuțiile și concluziile pe care le porți și le ai cu familia și prietenii tăi sunt subiecte de transmis Parlamentului European. În ciuda faptului că aici se fac multe cercetări și se adună tone de informații despre viața privată și despre ceea ce ar trebui făcut la nivel european pentru ca tu și noi toți să avem dreptul de a ne controla propriile informații, nu există personal suficient pentru a absorbi și analiza toate acestea. De aceea e bine să le reamintim membrilor Parlamentului că există o mulțime de opinii despre cum putem crea societatea pe care ne-o dorim.

Stiai ca...

...una dintre cele mai semnificative derivari de la legile europene de protectie a datelor se numeste ''interes legitim'' - acesta permite colectarea si procesarea datelor fara ca persoanele in cauza sa isi fi dat consintamantul sau fara ca acestea sa fie constiente cu privire la folosinta datelor lor personale. In Irlanda, interesul legitim permite operatorilor de internet si detinatorilor de copyright sa  interzica consumatorilor providerului accesul la internet . Fara dreptate si fara control democratic!

...aproape 60% dintre suedezi ar prefera sa nu trebuiasca sa impartaseasca atat de multa informatie privata ca sa aiba acces la serviciile gratuite oferite pe internet. Conform Eurobarometrului atitudinilor cetatenilor europeni cu privire la confidentialitate din anul 2011 suedezii sunt mult mai vigilenti cu organizatiile externe si informatiile lor personale decat alte tari europene.

...toti cetateni UE au dreptul sa stie ca datele lor sunt folosite inca din anul 1995? In realitate, pana si cercetatorii  au fost nevoiti sa afle pe cai secrete cum aceasta colectare de date are loc. Asta inseamna ca cunostintele noastre despre faptul ca suntem influentati in mod subtil de catre profilele de consumatori ce ni se aloca sunt foarte scazute in comparatie cu nivelul la care ar trebui sa fie, la care suntem indreptatiti.

Guvernul Romaniei a propus in noul proiect de lege de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală trimis la Senat niste modificari ale procedurii de acces la datele de trafic stocate in conformitate cu noua lege Big Brother 82/2012Mai multe detalii pe site-ul ApTI:

Pe scurt, două noi importante propuneri: 1. această solicitare poate fi făcută doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Diferenţa, faţă de actualele prevederi, constă în aceea că autorizarea judecătorului este acum necesară pentru toate organele de urmărire penală, şi nu doar pentru organele de cercetare ale poliţiei judiciare. 2. datele pot fi solicitate doar atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. (Bogdan Manolea)