Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

Tehnologii create pentru a proteja viata privata

[video mp4=”https://dataskydd.net/wp-content/uploads/2012/12/itre_privacy_by_design.m4v” webm=”https://dataskydd.net/tmp/itre_privacy_by_design.webmsd.webm” captions=”https://dataskydd.net/tmp/itre_privacy_by_design.srt” captionslang=”sv” preload=”true”]
Acest clip este de la o şedinţă, o conversaţie concentrată cu prezentări realizate de experţi, în cadrul Comisiei de Industrie a Parlamentului European. Prezentarea a fost făcută de Seda Gürses, care lucrează la proiectul SPY de la Universitatea Leuvens. Alţi invitaţi au fost reprezentanţi ai publicaţiilor de presă şi reprezentanţii companiei Oracle. Plenul Comisiei nu s-a întrunit, ca atare nu a reuşit să își apere propunerile legislative.

Prezentarea este în limba engleză. Nu are subtitrări în limba română, dar are subtritati în suedeză. Pentru a le vedea, apasă pe butonul CC din bara videoclipului şi selecteaz „suedeză”. Poţi vedea a doua prezentare a lui Seda Gürses  pe subiectul technologiilor pentru protecţia datelor, ţinută la 27C3, o conferinţă germană. Aceasta nu este însă subtitrată.

Poţi vedea întreaga şedinţă  a Comisiei de Industrie pe subiectul protejării datelor pe website-ul Parlamentului European. Aceasta va începe după 15-20 de minute de transmisiune. Video-ul poate fi vizualizat de majoritatea utilizatorilor Windows sau Mac. Utilizatorii Linux pot vizualiza această versiune a filmului  dacă deschid clipul într-un player ca VLC. Şedina nu e subtitrată, dar se pot selecta care porţiuni să fie urmărite. Sunt traduceri în toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, incluzând româna.

 

Stiai ca...

...aproape 60% dintre suedezi ar prefera sa nu trebuiasca sa impartaseasca atat de multa informatie privata ca sa aiba acces la serviciile gratuite oferite pe internet. Conform Eurobarometrului atitudinilor cetatenilor europeni cu privire la confidentialitate din anul 2011 suedezii sunt mult mai vigilenti cu organizatiile externe si informatiile lor personale decat alte tari europene.

Guvernul Romaniei a propus in noul proiect de lege de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală trimis la Senat niste modificari ale procedurii de acces la datele de trafic stocate in conformitate cu noua lege Big Brother 82/2012Mai multe detalii pe site-ul ApTI:

Pe scurt, două noi importante propuneri: 1. această solicitare poate fi făcută doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Diferenţa, faţă de actualele prevederi, constă în aceea că autorizarea judecătorului este acum necesară pentru toate organele de urmărire penală, şi nu doar pentru organele de cercetare ale poliţiei judiciare. 2. datele pot fi solicitate doar atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. (Bogdan Manolea)

...una dintre cele mai semnificative derivari de la legile europene de protectie a datelor se numeste ''interes legitim'' - acesta permite colectarea si procesarea datelor fara ca persoanele in cauza sa isi fi dat consintamantul sau fara ca acestea sa fie constiente cu privire la folosinta datelor lor personale. In Irlanda, interesul legitim permite operatorilor de internet si detinatorilor de copyright sa  interzica consumatorilor providerului accesul la internet . Fara dreptate si fara control democratic!

...toti cetateni UE au dreptul sa stie ca datele lor sunt folosite inca din anul 1995? In realitate, pana si cercetatorii  au fost nevoiti sa afle pe cai secrete cum aceasta colectare de date are loc. Asta inseamna ca cunostintele noastre despre faptul ca suntem influentati in mod subtil de catre profilele de consumatori ce ni se aloca sunt foarte scazute in comparatie cu nivelul la care ar trebui sa fie, la care suntem indreptatiti.