Protecțiadatelor

B(P)ig Brother: O provocare pentru fiecare român, european sau pirat!

TERMENII DE CONFIDENTIALITATE – functioneaza cu adevarat?

Acest videoclip este extras din ‘lightning talks’ din cadrul conferinţei informatice germane Chaos Communication Congress 2012. Prezentarea a fost realizată de Hugo Roy, unul dintre fondatorii proiectului Terms of Service; Didn’t Read. Scopul lor era să creeze o metodă simplă pentru ca utilizatorii să poată urmări contractul pe care compania solicită să-l semneze atunci când, de exemplu, se înscriu într-o reţea socială sau cumpără ceva online.

Există subtitrări în suedeză pentru prezentare. Aveţi acces la subtitrările în suedeză, dând clic pe opţiunea CC în ecranul de film şi selectând “suedeză”. A se vedea de asemenea cea de-a doua prezentare a lui Seda Gürses, pe tema tehnologiilor care protejează viaţa privată, din cadrul conferinţei informatice germane 25C3. Nu este subtitrată.

Studiul la care se face referire în prima parte a filmului, poate fi găsit urmând acest link. A fost scris de către Aleecia M. McDonald şi Lorrie Faith Cranor în 2008 şi este intitulat “Costul citirii politicilor de confidenţialitate”. Ar merita să fie menţionat, în acest context, că studiul este bazat pe legislaţia SUA. Există motive să credem că numeroase persoane ar afi mult mai puţin preocupate de aceste lucruri dacă ar exista legi mai puternice în ceea ce priveşte confidenţialitatea. Vă rugăm să le menţionaţi în scris acest fapt aleşilor dumneavoastră!

Stiai ca...

...una dintre cele mai semnificative derivari de la legile europene de protectie a datelor se numeste ''interes legitim'' - acesta permite colectarea si procesarea datelor fara ca persoanele in cauza sa isi fi dat consintamantul sau fara ca acestea sa fie constiente cu privire la folosinta datelor lor personale. In Irlanda, interesul legitim permite operatorilor de internet si detinatorilor de copyright sa  interzica consumatorilor providerului accesul la internet . Fara dreptate si fara control democratic!

Guvernul Romaniei a propus in noul proiect de lege de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală trimis la Senat niste modificari ale procedurii de acces la datele de trafic stocate in conformitate cu noua lege Big Brother 82/2012Mai multe detalii pe site-ul ApTI:

Pe scurt, două noi importante propuneri: 1. această solicitare poate fi făcută doar cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi. Diferenţa, faţă de actualele prevederi, constă în aceea că autorizarea judecătorului este acum necesară pentru toate organele de urmărire penală, şi nu doar pentru organele de cercetare ale poliţiei judiciare. 2. datele pot fi solicitate doar atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe. (Bogdan Manolea)

...toti cetateni UE au dreptul sa stie ca datele lor sunt folosite inca din anul 1995? In realitate, pana si cercetatorii  au fost nevoiti sa afle pe cai secrete cum aceasta colectare de date are loc. Asta inseamna ca cunostintele noastre despre faptul ca suntem influentati in mod subtil de catre profilele de consumatori ce ni se aloca sunt foarte scazute in comparatie cu nivelul la care ar trebui sa fie, la care suntem indreptatiti.

...aproape 60% dintre suedezi ar prefera sa nu trebuiasca sa impartaseasca atat de multa informatie privata ca sa aiba acces la serviciile gratuite oferite pe internet. Conform Eurobarometrului atitudinilor cetatenilor europeni cu privire la confidentialitate din anul 2011 suedezii sunt mult mai vigilenti cu organizatiile externe si informatiile lor personale decat alte tari europene.